CATALANS A LA HISTÒRIA D’ESPANYA (Cicle de conferències)

En aquest curs que iniciem us convidem a un interessant cicle de conferències, dirigit pels professors Mª Ángeles Pérez Samper i Ricardo García Cárcel, dedicat als catalans que han format part de la Història d’Espanya, des del segle XVI fins al segle XX.

L’objectiu d’aquest cicle de conferències és presentar alguns exemples destacats de catalans de tots els àmbits (polítics, historiadors, empresaris, economistes, militars, escriptors) que han contribuït, decisivament, a configurar la realitat espanyola. Perquè els catalans hem d’assumir que Espanya no ens és alguna cosa aliena, sinó tot el contrari, ja que suposa el fruit del compromís i la implicació de molts catalans que han compatibilitzat la seva catalanitat amb el seu treball en el projecte comú espanyol.

No obstant això, al llarg dels últims anys, el discurs nacionalista català ha tendit a ressaltar les ruptures i les diferències entre Catalunya i la resta d’Espanya, fomentant l’imaginari de dues realitats estructurals diferents i fins a contràries. Sobre aquest imaginari de desconnexió potenciat durant tant temps, s’ha pogut construir el relat independentista. La cultura de la difusió del greuge ha ocultat tot fet o personatge històric que pogués trencar amb aquesta imatge de perpètua confrontació. Amb aquestes conferències es donarà a conèixer les biografies d’una sèrie de catalans que es van sentir tan catalans com a espanyols, que pertanyien a estaments o classes socials diferents, que van tenir un protagonisme notable en les peripècies de la política espanyola i que van aportar llegats fonamentals a la cultura espanyola.

La història d’Espanya no seria la mateixa sense aquests personatges. El cicle, a través d’aquest ramillet de biografies permetrà, en definitiva, aprofundir en la significació de Catalunya i dels catalans en la història d’Espanya.

Mª Ángeles Pérez Samper, “Estefanía de Requesens” (25/09/2018)

Pere Molas, “José Buenaventura Güell i Trelles”(24/10/2018)

Ricardo García Presó, “Agustina Zaragoza i Doménech” (29/11/2018)

Anna Caballé, “Jaime Balmes” (13/12/2018)

Federico Martínez Roda, “Juan Prim”(17/01/2019)

Joaquim Coll, “Francesc Pi i Margall”(21/02/2019)

Fernando Sánchez Costa, “Víctor Balaguer” (14/03/2019)

José María Serrano, “Laureano Figuerola”(28/03/2019)

Jordi Canal, “Francesc Cambó” (11/04/2019)

Valentí Puig, “Josep Pla” (9/05/2019)

Andreu Jaume, “Josep Tarradellas” (30/05/2019)

Ramón Tamames,”Fabià Estapé” (6/06/2019)

Francesc de Carreras, “Catalans en la Transició Espanyola” (20/06/2019)

 

DEIXAR RESPOSTA

Per favor introdueixi el seu comentari!
Per favor introdueixi el seu nom aquí