El desè president de la Generalitat

NOTA DE PREMSA

En referència a la polèmica generada pel nombre real de presidents de la Generalitat que hi ha hagut a través de la història, Historiadors de Catalunya defensa que l’actual President, Joaquim Torra i Pla és el desè que ocupa aquest càrrec de forma efectiva. Els criteris que s’han utilitzat son els següents:

1.- L’actual Generalitat de Catalunya no és hereva de la Diputació del General o Generalitat medieval. Aquella institució, formada per quatre representants de l’estament eclesiàstic, nobiliari i urbà, tenia com a màxima funció la recaptació d’impostos per a la Corona. No existia la figura de president, com es demostra al llistat extret de Josep Maria Solé i Sabaté a Historia de la Generalitat de Catalunya i dels seus presidents (2003), on l’autor ja aclareix que no existia en època moderna aquesta figura, sinó que s’utilitzava el diputat eclesiàstic de més edat per formar la llista. Es a dir, els 121 primers presidents de la llista que fa al MHP Joaquim Torra el president 131è, no eren presidents.

2.- El llistat triat començaria amb Francesc Macià com a primer president de l’autonomia catalana. La utilització del terme “Generalitat” es va fer a proposta de Fernando de los Ríos, diputat andalús del PSOE y futur ministre de Justícia amb el govern de Niceto Alcalá Zamora per tal de posar fi a l’efímera República Catalana declarada per Macià el 14 de abril de 1931.

3.- El llistat triat inclou al president interí des del 7 d’octubre de 1934, Francisco Jiménez Arenas que va exercir en el càrrec fins al 14 de desembre amb la creació del Consell de la Generalitat. Aquest Consell no tindria presidents, sinó governadors, sent una institució diferent a la Generalitat autònoma.

4.- No s’inclou als que van repetir mandat com es el cas de Companys, que va exercir de president de la Generalitat de nou a partir de febrer de 1936 fins al final de la guerra.

5.- El llistat no inclou a Josep Irla i Bosch ja que no va exercir el seu càrrec de forma efectiva al trobar-se exiliat des del final de la Guerra Civil.

6.- El quart president va ser Josep Tarradellas Joan, primer president de la Generalitat restaurada el 29 de setembre de 1977 pel president Adolfo Suárez.

7.- La resta de presidents, són els de l’actual període constitucional i estatutari.

8.- La llista que proposa Historiadors de Catalunya, al ser més raonable en termes històrics, és:

  • Francesc Macià i Llussà
  • Lluis Companys i Jover
  • Francisco Jiménez Arenas
  • Josep Tarradellas i Joan
  • Jordi Pujol i Soley
  • Pasqual Maragall i Mira
  • José Montilla Aguilera
  • Artur Mas i Gavarró
  • Carles Puigdemont Casamajó
  • Joaquim Torra i Pla

 

 

 

 

 

DEIXAR RESPOSTA

Per favor introdueixi el seu comentari!
Per favor introdueixi el seu nom aquí